Întâmplări

Începuturi

M-am înscris la facultate la 45 de ani. Și am terminat-o la 48. Și, pentru că mi-a plăcut experiența, mi-am zis că ar fi bine să nu mă opresc. Am studiat oferta, dar nu mi-a surâs mai nimic. Până-ntr-o zi, când, întâmplător, am cunoscut pe cineva de la o specializare (de master) despre care nu știam nimic, dar care mi-a stârnit interesul din prima: Expertizare viti-vinicolă. Nu pot să spun că sunt un consumator pe care te poți baza, dar, dac-ar fi să aleg o singură băutură pentru tot restul vieții, aș alege vinul. Fără ezitare.

Prima degustare la care am participat s-a-ntâmplat să fie în Bulgaria, lângă peștera Măgura. A fost o experiență cu gusturi și arome noi, cu povești interesante, dar cu informații puține, fiindcă, deși am avut un translator grozav, n-am știut ce să întreb. Și n-am întrebat nimic. Țin minte doar că mi-a plăcut cel mai mult un vin pe care scria Samatok.

La ultima degustare, lucrurile au stat altfel. Am privit cu patru ochi și am ascultat cu șase urechi tot ce s-a zis și tot ce s-a făcut în seara aia la Trattoria Chiriac, în Craiova. Am aflat că paharul se ține de picior, nu de cupă, ca să nu-i încălzim conținutul. Și am mai aflat și că, la frizzante, paharul nu se rotește, pentru a-i lăsa în viață bulele.

Amfitrionul evenimentului, Daniel Botea, a împreunat vinurile La Sapata cu brânzeturile Delaco întru deplina satisfacere a gusturilor celor prezenți.

Mi-a plăcut mult că vinurile au fost povestite chiar de producător. Roberto Pieroni a fost delicios, cu amestecul lui de română și italiană: ”Muncim doar cu oamenii din sat, de la noi. Greu, pentru că greu găsim forța de munca, nu aducem din Moldova, din Ucraina sau din alta parte. Și facem lucruri în majoritate manuale, uneori și chiar sapat manual via pe rând, pentru că noi lucrăm via de 6-7 ani, cum ar fi, doar lângă rândul de vie. Între rânduri, lăsăm rândul înierbit și trecem de 3-4 ori, când este nevoi, cu tocător tot tractat de cai. Și asta ne ajuta puțină pentru strugurii, crește buruiana asta sălbatice, pe care strugurii primește și arome, parfumuri din ei. Strugurii sunt fructe care primește parfumuri bune și rele cel mai repede.”

Spre finalul întâlnirii, am avut parte și de o tragere la sorți. Participanții au votat perechea preferată (vinuri-brânzeturi) și șase fericiți au plecat acasă cu ce au ales. Mie mi-a plăcut cel mai mult varianta 6- Fetească Neagră & Gouda Delaco D’Exceptie- dar biletul meu s-a ținut departe de mâna care a extras câștigătorul. Alții au fost mai norocoși. 🙂

Dar nu mă plâng. M-am ales cu o seară pe cinste și cu poza asta, pe care o s-o pun în ramă, pentru nepoți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian
ro_RORomanian